Waarom iedereen het wil, maar niemand het doet..

ROI is regelmatig een hoofdpijn dossier voor menig event professional. Iedereen roept ROI, maar wat bedoelen we hier nou mee en hoe pas je dit toe? Return on investment geeft de verhouding weer tussen inkomsten en uitgaven voor jouw event. Klinkt simpel, is het absoluut niet. De uitgaven van een event zijn over het algemeen vrij goed vast te leggen maar het ingewikkelde ligt aan de inkomsten kant. Want hoe weet je nou wat jouw event heeft opgeleverd en wanneer mag je inkomsten toekennen aan een event?

De afgelopen jaren zijn events geëvolueerd naar een waardevol instrument in de marketing mix. Maar ondanks de forse investeringen en capaciteit die hieraan werd besteed, werd er nauwelijks gewerkt met het meetbaar maken van het succes van een event.

In het onderzoek van Bizaboo – The state of in-person B2Bconferences 2023 geeft 71% van de event organisatoren aan nog moeite te hebben met het aantonen van de ROI van persoonlijke bijeenkomsten aan belangrijke stakeholders.

“Iedereen vindt het belangrijk maar niemand doet het”

Ondanks dat iedereen dus eigenlijk wel een event ROI wenst, blijft het vaak uit vanwege de complexiteit. Als je niet weet hoe, dan maar niet. De crux zit ‘m aan de voorkant. Wanneer je geen doelen stelt, kan je ze ook niet meten.

Hoe start je met het stellen van meetbare doelen? Een belangrijk onderdeel is weten wat er speelt. Denk bijvoorbeeld aan de ambitie van jouw organisatie; wie willen jullie bereiken en waarom. Hieronder vind je enkele tips hoe je hier achter kunt komen.

  • Krijg inzicht in de strategie van jouw organisatie. Er is vaak al heel veel relevante informatie beschikbaar. Ga op onderzoek uit, struin het intranet af, lees het jaarverslag en vraag de marketing strategie op. Het levert je veel inzichten op over de koers voor de komende periode
  • Praat met interne stakeholders over wat zij belangrijk vinden over de inzet van events voor jullie organisatie. Welke doelen hebben zij voor ogen, wie is de beoogde doelgroep en wat zijn de behoeftes van deze doelgroep. Mooie bijkomstigheid is wanneer je op deze manier het gesprek met ze aangaat, ze jou ook als volwaardig gesprekspartner zullen zien.
  • Bepaal met elkaar wat jullie verstaan onder ROI en wat je mag toekennen aan een event. In veel gevallen is het niet haalbaar en realistisch om concrete omzet aan een event toe te kennen omdat het resultaat – zoals bij commerciële organisaties een deal of cross sell – vaak afhankelijk is van meerdere complexe factoren. Maar de start van een nieuwe klantrelatie kan vaak wel op een event plaatsvinden.

Pas als je weet wat je als organisatie wil bereiken, kan je starten met het stellen van doelen. En als je weet wat de doelen zijn, kan je vervolgens starten met meten. Het hebben van de juiste volgordelijkheid is fundamenteel.

Een van de organisaties die hier succesvol in is, is Rabobank B2B Services. Het hebben van een event strategie met een duidelijke doelstelling heeft in het eerste half jaar van 2023 voor 1/3 van de totale lead generatie gezorgd. Job well done.

Wil jij weten hoe jij ook ROI kan toepassen op jouw events? Vul dan de event strategie scan in. Dit is een kosteloos gesprek van een half uur tot een uur waarin we samen de next steps voor jouw organisatie bespreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven