Hoe ziet jouw event horizon eruit?

Voorzichtig optimisme…. Vanaf 1 juli zijn er waarschijnlijk weer bijeenkomsten tot 100 personen mogelijk. Wat betekent dit voor de zakelijke events? Worden deze meteen of pas na de zomer weer opgepakt en zo ja in welke vorm? Eerst online – dan een hybride vorm om uiteindelijk weer helemaal live te gaan plaatsvinden?

Voor het delen van kennis is online helemaal zo gek nog niet. Maar toch, netwerken, een ‘gevoel bij iets krijgen’, elkaar in de ogen kijken, de energie van de mensen in een ruimte meekrijgen, écht verbinden – dat is online toch anders. Daarom geloven wij er heilig in dat offline terugkomt. Wordt het weer net zo booming als voor de Corona crisis? Anders wellicht… Zo kregen events ook een andere rol ten tijde en na de afgelopen financiële crisis. Waar het daarvoor veelal big, bigger, biggest was en het extravagante vaak de boventoon voerde, werden BtoB events een serieus onderdeel van de marketingmix. Waar het steeds meer om de boodschap ging in plaats van het fun element, het fêteren van klanten. Events werden dan wel een onderdeel van een geïntegreerde campagne, dan wel stand een alone activatie met een campagne eromheen gebouwd zodat de boodschap verlengd werd. Het vakgebied was volwassen aan het worden. Toen kwam Corona…

Hoe gaan events er na deze periode uitzien? Er wordt al zo veel over gezegd en geschreven. De grote publiekevenementen moeten nog een hele tijd wachten. Maar voor de zakelijke events komt er vanaf 1 juli wat meer ruimte. De locaties, events pro’s en leveranciers staan in ieder geval te popelen om weer aan het werk te gaan.

Nu het niet heel lang meer duurt voordat alle operationele voorbereidingen van start gaan is dit het moment om eens kritisch naar de overall event aanpak te kijken. Het is tijd voor een stukje reflectie. Ruimte pakken om je over belangrijke strategische vragen te buigen met betrekking tot de ambities van jou en jouw event team.

Wat zijn de belangrijkste pijlers, welke criteria stellen we voor die klanten welke we zeker moeten zien zijn en wat ga je hen aanbieden: inhoud, netwerk of beiden? Een mooi relatie event of toch een inhoudelijk seminar waarmee de organisatie zijn thought leadership naar voren kan brengen. Zijn er belangrijke thema’s die altijd terug dienen te komen en welke branding ga je inzetten?

Een hele hoop vragen waar je wellicht nog een antwoord op moet formuleren. Wat hierin kan helpen is het opstellen van een duidelijke event marketing strategie. Hierin maak je een doorvertaling van de organisatie en marketing doelstellingen naar de eventmarketing aanpak voor de komende periode. Zo creëer je, ondanks dat de toekomst nog onzeker is, jouw stip op de horizon.

Idealiter maak je zo’n aanpak niet alleen maar ga je tijdig om de tafel met belangrijke stakeholders. Op deze manier voorkom je dat je mooie events organiseert die niet aansluiten bij de wensen van de klant of niet in lijn zijn met de geplande marketing campagnes. En, niet onbelangrijk, je creëert met betrokkenheid ook buy in. Want hoe mooi jouw events ook zijn opgezet, wanneer jouw collega’s van de ‘front office’ er geen heil in zien is het onbegonnen werk en kan je jouw (her)nieuw(d)e wel aan de kapstok hangen.

Voor meer informatie en handvaten met betrekking tot een duidelijke strategische event marketing aanpak, ga naar www.corporate-event-strategy.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven