Scheiden doet niet altijd lijden

Het bundelen van krachten
Sinds 2 jaar ben ik founder van DK-Corporate event strategy. Samen met mijn collega Maayke ben ik dit bedrijf gestart omdat we tegen een aantal dingen aanliepen in onze rol en onze ambitie. Hier moesten – en konden we gelukkig ook – verandering in brengen.

Zo herinner ik me nog goed dat ik 10 jaar geleden na een lange dag werken laat terug reed op de A1 naar huis. Ik denk al rijdend na over de dag en wat ik allemaal gedaan heb. In het bijzonder aan het gesprek wat ik einde dag heb gehad met Hannah. Zij is als marketing directeur verantwoordelijk voor ons internationale grootzakelijke netwerk.

Na de reorganisatie van twee jaar geleden stuur ik het team aan met alle event managers. Doel van deze transitie was iedereen met dezelfde expertise bij elkaar zetten zodat er op een optimale manier kennis en ervaring gedeeld kan worden. Het bundelen van de krachten. Na een moeilijke start met veel diversiteit binnen het team heb ik nu een ambitieuze groep dames bij elkaar en we doen hele mooie dingen voor onze interne opdrachtgevers. En toch ben ik onrustig en niet helemaal tevreden. Ik merk dat het plaatje niet klopt. En dat is niet de eerste keer dat ik zo met deze gedachten de A1 bestier…

De wensen en behoefte van onze klant
Het bedienen van de klanten van de grootzakelijk tak vanaf deze plek gaat heel moeizaam. We spreken niet dezelfde taal en ik merk dat de afstand groot is. Hier zit voor mij een frustratie. Ik twijfel erg of het bundelen van de krachten wel zo efficiënt is en of we wel echt goed zicht hebben op wat er allemaal speelt bij deze opdrachtgever en bij zijn klanten. Zijn we wel in staat om de doorvertaling vanuit hun ambities goed te maken? Geven we met onze evenementen antwoord aan de behoeften van de doelgroep? Weten we wat er bij hen speelt? Richten we ons überhaupt wel op de juiste klanten?

Met Hannah ben ik vandaag in gesprek gegaan over deze twijfels. Ook zij geeft aan dat ze het gevoel heeft niet voldoende zicht te hebben over wat er allemaal speelt binnen de organisatie. Vooral ook het hoe en waarom de evenementen georganiseerd worden binnen alle landen. Er wordt veel geld uitgegeven aan de belangrijke contactmomenten met deze belangrijke grote klanten, maar gebeurt dat ook op de juiste manier?

Uit een onderzoek van ‘in Business’ blijkt dat een goede evenement aanpak de vertaling van een visie naar iets concreets en tastbaars is. Het onderzoek van Teamloyalty wijst uit dat klantenloyaliteit wordt ontwikkeld door in te spelen op de wensen en behoeften van de klant. Met als doel het verwerven van een voorkeurspositie. De klantrelatie wordt versterkt en de kans dat de klant overstapt naar de concurrent wordt kleiner.

Dit lijkt allemaal logisch, maar als de klant niet goed bekend is, kan hier niet op ingespeeld worden. Terwijl evenementen juist uitstekend kunnen bijdragen aan de klantreis.

Geen kennis en visie van de klant? Zet je evenementen dan maar aan de kant

Het start met inzichten
Het besef is bij zowel Hannah als bij mij dat we het anders moeten aanpakken. Maar hoe? Dit kunnen we alleen doen als we het gedegen aanpakken. Hannah vraagt mij om met een voorstel te komen. Ik heb er goed over nagedacht en kom bij Hannah met een plan, waarin ik de volgende stappen voorstel:

  1. Goede inzichten verzamelen in wat er allemaal binnen haar internationale domein aan evenementen wordt georganiseerd en vooral ook het hoe en waarom
  2. In gesprek gaan met belangrijke stakeholders op de huidige en gewenste aanpak wat er allemaal gedaan wordt
  3. Op basis van de inzichten een voorstel maken voor een nieuwe aanpak van de evenementen die aansluit bij de wensen en behoeften van de klant.

Nieuw team, nieuwe werkwijze
Drie maanden later heb ik een uitgebreide analyse gedaan. Door het voeren van gesprekken en inzichten op basis van data kon ik aantonen wat de efficiëntie en toegevoegde waarde van de evenementen voor deze bedrijfstak was. De boardleden waren onder de indruk van de gedegenheid in onderzoek, maar vooral ook van de uitkomsten. Als er zoveel geld aan evenementen uitgegeven wordt, dan moet dat ook op de juiste manier gebeuren. Hoe kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de landen die het meeste groeipotentie hadden helemaal geen budget uitgeven aan het zien van hun relaties? Er was geen twijfel dat we dit anders moesten aanpakken.

Een half jaar later rijd ik weer over de A1 naar huis met heel veel energie. Ik heb een nieuwe baan! Ik denk aan mijn nieuwe team en de fijne samenwerking met Hannah en met de collega’s in de landen. Ben super blij en voldaan met onze nieuwe aanpak. We zijn constant stappen aan het maken richting een zo waardevol mogelijke inzet van klantgerichte evenementen.

Wil jij weten hoe ik dit gedaan heb? Meld je aan voor Event Strategy Scan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven